Sef Cornet – grondlegger van de revuetraditie in Venlo

Sef Cornet, Venlo 1898 – 1953

Duizenden Venlonaren hebben genoten van de revues van Sef Cornet, voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Sef Cornet schreef samen met zijn broer Mathieu de teksten voor zijn revues, waarin hij zelf ook de hoofdrol vertolkte. Hij was amusant en zijn flauwekul bleef hangen in ’t geheugen van de mensen. Met weinig kon hij een zaal laten bulderen van het lachen. Zijn revues genoten tot in de verre omtrek grote populariteit en hijzelf was o.a. ereburger van de stad Keulen.

Sef Cornet is de schepper van het personage Sjraar Bolwater, die in 1980 in de nieuwe revue van Boermans en Van Grinsven weer zijn opwachting maakte, evenals Bolwaters collega op het podium, Sjuul Tomaat, vertolkt door Wiel Seelen.

In het dagelijkse leven heeft Sef Cornet diverse cafés gerund, o.a. de Alde Merret en de Prins van Oranje. Ook was hij lid van de Raod van Ellef van Jocus.

In 1953 stierf hij plotseling, slechts 55 jaar oud. Bij zijn begrafenis liep héél Venlo uit.

Dochter Ini Engels – Cornet naast het beeld van haar vader (foto Peter Janssen)

Op Paaszaterdag 20 april 2019 keerde Sef Cornet echter weer terug in Venlo. Op die datum werd, in het bijzijn van zijn dochter, klein- en achterkleinkinderen en tal van genodigden en andere Venlonaren zijn bronzen beeld onthuld in de Jodenstraat. Annie Renkien, die destijds nog in diverse revues van Cornet heeft gespeeld en ondertussen ook al de negentig jaar gepasseerd, heeft de onthulling luister bijgezet door een lied uit een van de revues te zingen.

 

 

Het beeld…
Annie Renkien zingt “Maak veur os maedjes vreeje baan…”

 

 

 

 

 

… en het onderschrift
Voorzitter Geer van der Veer in gesprek met de kunstenaar, Charles Dumernit (alle foto’s onthulling: Peter Janssen)