Funs van Grinsven – charmante chansonnier

Funs van Grinsven, Venlo 1908 – 2003

Funs van Grinsven was acteur, zanger, componist en tekstschrijver van liedjes in het Venlose dialect. Na de HBS in Venlo ging hij studeren aan de economische hogeschool in Rotterdam, waar hij deelnam aan het studentencabaret. Vervolgens besloot hij een oude wens waar te maken: hij ging naar de film- en toneelschool in München, waar hij woonde en studeerde van 1932 tot 1934. Uit heimwee naar “zijn” Venlo ontstond hier de evergreen “Venlo, stedje van lol en plezeer”.

Echter niet de heimwee, maar de opkomst van het nationaal-socialisme deed hem terugkeren naar Venlo. Hiermee gaf hij tevens een eventuele toneelcarrière op en kreeg hij werk in de drukkerij van zijn vader. Funs bleef echter componeren, schrijven en zingen. Veel van zijn liedjes bracht hij samen met pianist Harry Verhagen ten gehore. Ook trad hij talloze malen op met Annie Renkien en werd hij begeleid door Giel Aerts.

Legendarisch is zijn optreden op 88-jarige leeftijd tijdens de ouverture van ’t Zomerparkfeest in Venlo in 1996, waarbij hij ’t voor elkaar kreeg om, begeleidt door Glenn Corneille, 16.000 mensen als koor mee te laten zingen met zijn liedjes.